UWV – Ontslagprocedure
Ontslag wegens bedrijfseconomische redenen:
Als uw werkgever een ontslagvergunning aanvraagt bij het UWV omdat hij u wil ontslaan wegens bedrijfseconomische redenen ontvangt u van het UWV een verweerformulier.
Bedrijfseconomische redenen voor ontslag zijn bijvoorbeeld:
- de slechter wordende financiële situatie van een bedrijf
- werkvermindering
- automatisering
- (gedeeltelijke bedrijfsbeëindiging
U dient binnen 14 dagen aan te geven of u het eens bent met het ontslag of niet. Mr. Betül Kahraman kan u helpen met het schrijven van uw reactie.
Mr. Betül Kahraman kan u helpen met het schrijven van uw reactie.
Als het UWV geen akkoord geeft mag het UWV u niet ontslaan. U blijft in dienst en krijgt gewoon uw loon doorbetaald.
Uw werkgever kan binnen 2 maanden na de beslissing van het UWV de kantonrechter vragen om alsnog de arbeidsovereenkomst te ontbinden.
Het UWV geeft geen toestemming om de arbeidsovereenkomst op te zeggen als er een opzegverbod geldt. Een voorbeeld hiervan is opzegging wegens overgang van de onderneming of beëindiging van het onderdeel van het bedrijf waar u werkt tijdens uw ziekte.
Als u ontslagen wordt moet uw werkgever rekening houden met een opzegtermijn. Tijdens de opzegtermijn
kunt u blijven werken en betaalt uw werkgever uw loon door.
Uw opzegtermijn staat waarschijnlijk in uw arbeidsovereenkomst. Deze mag niet korter zijn dan de wettelijke opzegtermijn. Langer mag wel. Is er niets geregeld in uw arbeidsovereenkomst dan dient uw werkgever zich te houden aan de wettelijke opzegtermijn. De duur van de opzegtermijn is in beginsel afhankelijk van het aantal jaren dat u in dienst
bent variërend van 1 tot 4 maanden.
Uw werkgever kan schriftelijk met u een langere termijn afspreken. Een kortere termijn ma alleen als dat is vastgelegd in een cao.
Indien het UWV wel een akkoord geeft voor het ontslag en u bent het er niet mee eens dan kunt u binnen twee maanden na het einde van de arbeidsovereenkomst de kantonrechter verzoeken om de arbeidsovereenkomst te herstellen of om te besluiten dat u een billijke vergoeding krijgt van uw werkgever.
Ontslag wegens langdurige arbeidsongeschiktheid:
Tijdens de eerste 2 jaar ziekte mag uw werkgever u niet ontslaan. Dit opzegverbod vervalt indien u 2 jaar of langer arbeidsongeschikt bent. Uw werkgever kan dan een ontslagvergunning bij het UWV aanvragen. U ontvangt dan een verweer formulier ontslag van het UWV. Indien het UWV de ontslagvergunning toekent kunt u binnen 2 maanden nadat uw arbeidsovereenkomst is beëindigd een verzoekschrift indienen bij de kantonrechter.
Transitievergoedi̇ng
Bij ontslag kunt u mogelijk een vergoeding krijgen, de zogenaamde transitievergoeding. Deze vergoeding kunt u ook krijgen als uw werkgever uw tijdelijke contract niet verlengt. Het initiatief voor ontslag dient wel bij de werkgever te liggen.
Ook bij een gedeeltelijke beëindiging van uw arbeidscontract kunt mogelijk een transitievergoeding krijgen.
Voorwaarden hiervoor zijn dat de gedeeltelijke beëindiging van de arbeidsovereenkomst noodzakelijk is, bijvoorbeeld vanwege bedrijfseconomische redenen of omdat u langdurig arbeidsongeschikt bent, bij
beëindiging verliest u minimaal 20% van uw arbeidsuren en de verwachting is dat het verlies van deze arbeidsuren blijvend is.
De hoogte van de transitievergoeding is afhankelijk van het aantal jaren dat u in dienst bent geweest.
Tekent u met uw werkgever een beëindigingsovereenkomst oftewel een vaststellingsovereenkomst en maakt u daarin afspraken over de ontslagvergoeding dan krijgt u geen transitievergoeding.
Betaalt uw werkgever u na uw ontslag geen of te weinig transitievergoeding dan kunt u binnen 3 maanden na uw ontslag via de kantonrechter de vergoeding opeisen.
Wilt u persoonlijk advies over uw situatie neem dan gerust contact op met mr. Betül Kahraman