Ontslag via de kantonrechter

Indien de werkgever u om een andere reden dan langdurige arbeidsongeschiktheid of bedrijfseconomische redenen wil ontslaan dient hij de kantonrechter te verzoeken de arbeidsovereenkomst te ontbinden. De werkgever hoeft geen toestemming te vragen aan de rechter indien u om dringende redenen op staande voet bent ontslagen. In dit geval kunt u wel uw ontslag aanvechten bij de kantonrechter indien u het niet eens met met het ontslag op staande voet.

U kunt schriftelijk verweer indienen tegen de ontslagaanvraag van de werkgever.

Als de kantonrechter de arbeidsovereenkomst ontbindt dient uw werkgever u meestal een transitievergoeding te betalen. Alleen als u ernstig verwijtbaar heeft gehandeld kan de kantonrechter beslissen dat u minder of geen transitievergoeding krijgt. Bij ontslag op basis van de cumulatie grond kan de rechter naast de transitievergoeding een extra vergoeding aan u toekennen. Deze extra vergoeding is maximaal de helft van de transitievergoeding. Daarnaast is nog een (billijke) vergoeding mogelijk.

Bij het bepalen van de beëindigingsdatum neemt de rechter de opzegtermijn die voor u geldt in acht. De opzegtermijn is minimaal een maand. Alleen indien u

ernstig verwijtbaar heeft gehandeld, kan de kantonrechter bepalen dat het ontslag eerder ingaat.

De procedure bij de kantonrechter wordt in mindering gebracht op de opzegtermijn met dien verstande dat er altijd minimaal een opzegtermijn van een maand overblijft.

Mr. Betül Kahraman kan u adviseren en bijstaan tijdens de zitting. Neemt u gerust contact op.