Als uw werkgever u wil ontslaan komt er veel op u af.

Het is dan belangrijk dat u snel de juiste rechtshulp inschakelt.Wat er gebeurt en wat u moet doen hangt af van de reden van ontslag.



U bent op staande voet ontslagen

Bij ontslag op staande voet kan uw werkgever de arbeidsovereenkomst direct beëindigen Hiervoor is geen toestemming vereist van het UWV en de werkgever dient zich evenmin te houden aan een opzegtermijn.

Omdat het ontslag op staande voet grote gevolgen heeft voor de werknemer moet de werkgever een geldige, dringende reden hebben voor ontslagen en het ontslag moet onmiddellijk gegeven worden op het moment dat de dringende reden duidelijk is.

Voorbeelden van dringende redenen zijn:

  • diefstal
  • alcohol- of drugsmisbruik op de vloer
  • grove belediging
  • fraude
  • mishandeling
  • werkweigering

Bij ontslag op staande voet loopt u het risico dat u geen WW- uitkering krijgt omdat u vaak zelf iets heeft gedaan waardoor u ontslagen bent, u bent “verwijtbaar werkloos.”

-Wat kunt u doen na een ontslag op staande voet?

U dient zo spoedig mogelijk een e-mail te versturen en een aangetekende protestbrief te (laten) schrijven tegen het ontslag op staande voet. Dit is ook nuttig om uw rechten op een WW- uitkering veilig te stellen.

Het komt echter regelmatig voor dat een ontslag op staande voet na een protest ongedaan wordt gemaakt door de rechter in een gerechtelijke procedure of door de werkgever na advies van diens advocaat.

Wat dan vaak gebeurt is dat de arbeidsovereenkomst tóch eindigt op basis van neutrale gronden via ontbinding van de arbeidsovereenkomst door de rechter of door een beëindigingsovereenkomst in overleg met de werkgever.

In deze gevallen heeft u wél recht op een WW – uitkering.Het advies is om zo’n beëindigingsovereebkomst oftewel vaststellingsovereenkomst niet te ondertekenen totdat u juridisch advies heeft ingewonnen.

-Ontslag op staande voet aanvechten

Besluit uw werkgever na uw protest om het ontslag door te zetten, dan kunt u binnen twee maanden na het ontslag de rechter te vragen het ontslag ongedaan te maken.

Als de rechter oordeelt dat uw werkgever geen dringende reden had, dan geldt het ontslag op staande voet niet. Uw dienstverband loopt dan met terugwerkende kracht door, vanaf het ontslag tot de uitspraak. Uw werkgever moet u over deze periode ook loon betalen,

U kunt er ook voor kiezen om bij de rechter geen bezwaar te maken tegen het ontslag maar een “billijke vergoeding” te vragen. U dient hiervoor een verzoekschriftprocedure te starten bij de Kantonrechter.

Heeft u vragen over wat u in uw situatie het beste kunt doen? Neem gerust contact op met mr. Betül Kahraman