Beëindiging huur bedrijfsruimte

Uw verhuurder dient de huurovereenkomst schriftelijk op te zeggen per aangetekende brief of deurwaarders exploot, met in achtneming van een opzegtermijn van 1 jaar. In de brief dient uw verhuurder aan te geven wat de redenen zijn voor beëindigen van de huurovereenkomst. Wat geldige redenen zijn voor opzegging van de huurovereenkomst hangt af de soort bedrijfsruimte die u huurt.

Er bestaan 2 soorten bedrijfsruimten; de middenstandsbedrijfsruimte en de overige bedrijfsruimte, voor ieder gelden verschillende regels.

Middenstandsbedrijfsruimte

Bij middenstandsbedrijfsruimte (7:290 BW bedrijfsruimte) gaat het om voor het publiek vrij toegankelijke bedrijfsruimte namelijk, winkel- en horecabedrijven. Als huurder van zo’n winkel- of horecabedrijfspand geniet u een sterkere huurbescherming dan bedrijfspand uit de categorie overige bedrijfsruimte (kantoren, fabrieken, opslagplaatsen etc). Dit komt omdat u bijvoorbeeld als winkelier meer gebonden aan de plaats waar uw bedrijfsruimte is gevestigd waardoor een gedwongen verhuizing zeer negatieve gevolgen met zich mee kan brengen. Voor bijvoorbeeld een kantoor is de vestigingsplaats vaak minder relevant.

Opzegging na 5 jaar::

De huurovereenkomst voor middenstandsruimte bestaat in het algemeen over 2 perioden van 5 jaar. De verhuurder kan na de eerste periode van 5 jaar de huurovereenkomst enkel opzeggen op grond van twee in de wet genoemde redenen:

  • De verhuurder heeft het bedrijfspand dringend nodig voor eigen gebruik (voor zichzelf of zijn directe familie)
  • U houdt er als huurder een “onbehoorlijke bedrijfsvoering” op na. Hiervan is sprake indien u bijvoorbeeld overlast veroorzaakt of de huur niet of structureel te laat betaalt.

Uw verhuurder dient de opzegging 1 jaar voor het einde van de huurperiode schriftelijk (aangetekend of per deurwaardersexploot) aan u mede te delen.

U heeft na ontvangst van het schrijven 6 weken de tijd om te laten weten of u met de opzegging akkoord gaat. Indien u niet akkoord gaat kan uw verhuurder alleen met tussenkomst van de kantonrechter de huurovereenkomst laten ontbinden. De rechter oordeelt of de verhuurder een geldige reden heeft voor de opzegging. De huurovereenkomst blijft van kracht totdat er een ontbinding plaatsvindt door de rechter.

 

U kunt als huurder ook na de periode van 5 jaar de huurovereenkomst schriftelijk( per aangetekende brief of deurwaardersexploot) opzeggen waarbij u een opzegtermijn van 1 jaar in acht dient te nemen. U hoeft geen reden op te geven voor de opzegging.

Als de huurovereenkomst na 10 jaar nog niet is opgezegd ontstaat er automatisch een overeenkomst voor onbepaalde tijd waarvoor een opzegtermijn geldt van 1 jaar.

OPZEGGING NA 10 JAAR

Na de tweede periode van 5 jaar kan uw verhuurder de huurovereenkomst opzeggen de volgende situaties:

  1. Indien u als huurder een redelijk aanbod voor een nieuwe huurovereenkomst weigert te aanvaarden zoals redelijke voorstellen over de verdeling van reparatie- en onderhoudsverplichtingen en het gebruik van de gehuurde ruimte. Huurverhoging wordt niet gezien als redelijk.
  2. Het door de verhuurder realiseren van een geldend bestemmingsplan.

 

Indien u als huurder het niet eens bent met opzegging kan uw verhuurder via de kantonrechter de huurovereenkomst laten beëindigen. De rechter zal een belangenafweging maken tussen het belang van de verhuurder om de huur te beëindigen enerzijds en het belang van u als huurder bij voortzetting van huurovereenkomst.

 

Ook u als huurder kunt na de tweede periode van 5 jaar zonder een opgave van een reden de huurovereenkomst beëindigen met inachtneming van de opzegtermijn van 1 jaar.

Huurovereenkomst voor bepaalde tijd

Indien er een huurovereenkomst voor 2 jaar of korter wordt afgesproken gelden de strenge huurbeschermingsbepalingen niet. De huurovereenkomst eindigt van rechtswege, zonder dat er een reden voor opzegging of rechterlijke tussenkomst is vereist. De verhuurder dient de huurder tussen 1 en 3 maanden voor het einde schriftelijk hierover te informeren.

U als huurder kunt de huur opzeggen wanneer u wil met inachtneming van een opzegtermijn van de betaalperiode, meestal 1 kalendermaand.

Uw verhuurder is daarentegen niet bevoegd de huurovereenkomst tussentijds op te zeggen. Bij (stilzwijgende) verlenging van de huurovereenkomst van max 2 jaar vervallen de lage huurbeschermingsregels. Er ontstaat automatisch een huurovereenkomst voor 5 jaar, waarop de verstreken periode in mindering wordt gebracht.

 

Wordt u geconfronteerd met de beëindiging van de huurovereenkomst door uw verhuurder en wilt u hieromtrent advies en/ of bijstand?

Neem gerust contact op.