Opzegging huur door verhuurder

Uw verhuurder kan op verschillende manieren de huurovereenkomst laten beëndigen (opzeggen). De makkelijkste manier is beëindigen met wederzijds goedvinden. Indien u als huurder hiermee niet instemt

kan uw verhuurder de huurovereenkomst op de volgende manieren laten beëindigen:

  • Opzegging
  • Ontbinding
  • Ontruiming via een kort geding

Uw verhuurder kan in de meeste gevallen niet zomaar uw huur stopzetten. Uw verhuurder dient zich aan uw rechten te houden als hij de huur opzegt.

Uw rechten hangen af van de soort woning en of u een tijdelijk of vast huurcontract heeft.



Tijdelijk huurcontract

In de vrije sector kunnen verhuurders (woningcorporaties en particuliere verhuurders) u altijd een tijdelijk huurcontract aanbieden. Voor hun sociale huurwoningen mogen woningcorporaties dat alleen in speciale gevallen.

Uw verhuurder mag u maar één keer een tijdelijk contract aanbieden. Uw contract eindigt automatisch.

Dit geldt voor tijdelijke huurcontracten tot maximaal 2 jaar.

İndien u een tijdelijk huurcontract heeft stopt uw contract op de einddatum die in uw huurcontract staat.

Uw verhuurder dient u hiervan maximaal 3 maanden en minimaal 1 maand voor de einddatum mag de schriftelijk op de hoogte te stellen. Uw verhuurder mag de huurovereenkomst niet tussentijds opzeggen.

Indien uw verhuurder u niet tijdig herinnert aan de einddatum van uw tijdelijk huurcontract verandert uw tijdelijk contract automatisch in een vast huurcontract.

Dit geldt voor tijdelijke huurcontracten tot maximaal 2 jaar.

Voor tijdelijke huurcontracten langer dan 2 jaar voor eengezinswoningen en appartementen geldt dat deze niet automatisch eindigen op de afgesproken einddatum. Uw verhuurder of u dient de huur bij beëindiging tijdig op te zeggen.

Hetzelfde geldt voor tijdelijke huurcontracten van langer dan 5 jaar voor kamers.

Huurbescherming bij tijdelijke huur

Indien u een sociale huurwoning huurt op basis van een tijdelijk huurcontract dan kunt u uw huurprijs laten controleren door de Huurcommissie. Bij tijdelijke huurcontracten van maximaal 2 jaar kunt u dat zelfs nog tot 6 maanden na afloop of verlenging van het tijdelijke huurcontract laten doen.

Indien u tijdelijk een sociale huurwoning van een woningcorporatie of particuliere verhuurder huurt gelden alle huurprijsregels voor sociale huurwoningen.

Wat is de maximale huurverhoging in 2023?| Rijksoverheid.nl

 

Bij tijdelijke huur van een vrije sector woning via een woningcorporatie of particuliere verhuurder geldt eenhuurverhogingvan maximaal 4,1%.