Bijstandsrecht.

Via de website van het UWV kunt u een bijstandsuitkering (Participatiewet) aanvragen. De gemeente beslist daadwerkelijk of u die uitkering ook gaat krijgen. Indien de gemeente in uw nadeel besluit, wordt uw aanvraag afgewezen, uw bijstandsuitkering verlaagd, ingetrokken of beëindigd. Ook kan de gemeente u een boete of maatregel opleggen.

In al deze gevallen dient u direct te handelen, u dient in ieder geval binnen de termijn van 6 weken bezwaar te maken.

Gelet op de complexiteit van de regelgeving en de regelmaat waarmee bestaande regelingen worden vervangen door nieuwe regelingen is het niet aan te raden zelf bezwaar aan te tekenen.

Ook een onjuist/onvolledig ingediend bezwaarschrift of bepaalde ten onrechte niet aangevoerde bezwaargronden kan ingrijpende gevolgen hebben.


Aangeraden wordt om na de beëindiging of intrekking van een bijstandsuitkering direct weer opnieuw een uitkering aan te vragen en zo spoedig mogelijk contact op te nemen met een rechtshulpverlener met ruime ervaring in bijstandszaken.

De gemeente is gehouden u direct te helpen bij een aanvraag van een nieuwe uitkering en deze direct weer in behandeling te nemen. U heeft namelijk recht op een bestaansminimum indien u zelf niet kunt voorzien in uw levensonderhoud .


Heeft u een geschil met uw uitkeringsinstantie (de gemeente) over bijvoorbeeld:

  • afwijzing van uw aanvraag

  • beëindigen/intrekken uitkering,

  • vermeende gezamenlijke samenwonen

  • vermeende inkomsten en vermogen,

  • schending van de informatieverplichting,

  • verlaging of terugvordering van uw uitkering

  • een opgelegde boete/ maatregel

en wilt u bijstand in het opstellen van een bezwaarschrift?

Neem gerust contact op met Mr. B. Kahraman.zij heeft ruime ervaring in bijstandszaken en zal zich voor u inzetten om uw uitkering te herstellen door een inhouding, beëindiging of terugvordering ongedaan te maken. Naast de bezwaarprocedure kan zij een voorlopige voorziening aanvragen, waarin zij de rechtbank verzoekt de gemeente te verplichten een voorschot aan u uit te betalen.

Vast laag tarief

Indien u een minimum inkomen en weinig vermogen heeft, betaalt u een laag vast tarief dat gelijk is aan de eigen bijdrage zoals vastgesteld door de Raad voor Rechtsbijstand (gesubsidieerde rechtsbijstand).

Het eerste intakegesprek is gratis.