Huurbescherming onderhuurder

Huurt u een zelfstandige woonruimte als onderhuurder dan heeft u huurbescherming. İndien de overeenkomst tussen de verhuurder en huurder eindigt door opzegging of overlijden van de huurder, wordt de overeenkomst die u met de huurder had, automatisch voortgezet met de verhuurder. U hoeft de woning dus niet uit. U bent dan huurder geworden en dient deze automatische voortzetting van de huurovereenkomst met de verhuurder (schriftelijk) mede te delen aan de verhuurder.

De verhuurder kan binnen 6 maanden, vanaf het moment dat u hoofdhuurder bent geworden, bij de rechter vorderen de huurovereenkomst te ontbinden.

De rechter kan de huurovereenkomst beëindigen:

  • Indien u de huur niet kunt betalen..
  • Indien u ging onderhuren met de bedoeling om hoofdhuurder te worden.
  • Indien het in de gegeven situatie niet redelijk is dat de verhuurder de huur op dezelfde voet doorzet. U woont bijvoorbeeld als 30-jarige hoofdhuurder in een seniorenwoning.
  • Er is een huisvestingsvergunning nodig en die kunt u niet overleggen..

U wordt eveneens als onderhuurder beschermd in het geval een medehuurder huurder wordt.

Bijvoorbeeld na een echtscheiding of na het overlijden van de huurder wordt de huurovereenkomst voortgezet door een ander. In die gevallen loopt de onderhuur met de nieuwe huurder gewoon door.

Kamerhuur

Indien u een kamer huurt van de hoofdhuurder die ook zelf in de woning blijft wonen (hospitahuur) of die er zelf een poos niet is, dan is er sprake van onzelfstandige kamerhuur. Dit is zonder toestemming van de hoofdverhuurder niet toegestaan.

U heeft als onderhuurder geen huurbescherming ten opzichte van de hoofdverhuurder. Indien de hoofdhuurovereenkomst van de verhuurder eindigt ( de hoofdhuurder zegt het contract met de verhuurder op, de hoofdhuurder overlijdt, de rechter ontbindt het contract tussen de hoofdhuurder en verhuurder), dan is de hoofdverhuurder is niet verplicht de onderhuurovereenkomst van de kamer over te nemen. U moet dan de woning verlaten.

Schadevergoeding

Wel kunt u de verhuurder (de huurder van de hoofdverhuurder) aanspreken op wanprestatie en mogelijk via de rechter uw verhuurder dwingen tot schadevergoeding, indien er bijvoorbeeld een verbod op onderhuur geldt in de huurovereenkomst tussen de verhuurder en de hoofdverhuurder, omdat u eerder moet vertrekken dan overeengekomen met de verhuurder of omdat u tijdelijk elders dient te verblijven omdat u nog geen andere woning heeft.

Bent u terechtgekomen in een onderhuur situatie en wilt u advies, of ondersteuning ter zake een ontbindingsverzoek door hoofdverhuurder of wilt u schadevergoeding vragen?

Neem gerust vrijblijvend contact op met mr. Betül Kahraman