Ontbinding via de kantonrechter

Als u niet binnen 6 weken instemt met de beëindiging kan uw verhuurder in beginsel alleen via de rechter uw huurcontract ontbinden. De verhuurder start dan een gerechtelijke procedure tot ontbinding van de huurovereenkomst en ontruiming van het gehuurde.

De rechter beoordeelt of de opzegging aan de voorwaarden voldoet en of de verhuurder een geldige reden heeft voor de opzegging.

De verhuurder kan uw huurcontract alleen in specifieke gevallen met tussenkomst van de kantonrechter opzeggen:

  • Uw verhuurder heeft de woning zelf dringend nodig en zijn belangen wegen zwaarder dan uw belangen als huurder;
  • Uw verhuurder wil de woning renoveren en dit is niet mogelijk met voortzetting van de huur;
  • U gedraagt zich niet als een goed huurder; zo heeft u bijvoorbeeld een huurachterstand van 3 maanden of meer, u veroorzaakt overlast, u verhuurder de woning door aan een derde of in de woning vinden illegale praktijken zoals hennepteelt plaats;
  • Het huurcontract dient te eindigen in verband met de wijziging van een bestemmingsplan;
  • Uw verhuurder heeft u een redelijk voorstel tot wijziging van het huurcontract gedaan en U stemt hier niet mee in;
  • In het huurcontract is bepaald dat u de woning dient te verlaten indien de verhuurder zelf, of een eerdere huurder, weer in de woning wil gaan wonen.
  • De woning is bedoeld voor specifieke doelgroepen zoals bijvoorbeeld bejaarden, studenten en u behoort niet langer tot deze doelgroep.

Indien de rechter de huurovereenkomst ontbindt kunt u uit de woning worden gezet zonder dat de opzegternijn in acht hoeft worden te genomen.

Beëindiging van het huurcontract via ontbinding zal in veel gevallen sneller zijn dan een beëindiging via opzegging.

Ontruiming woning door de rechter in kort geding

In overduidelijke gevallen kan door de verhuurder zelfs een kort geding procedure worden gestart ter ontruiming van het gehuurde. In situaties waarbij sprake is van ernstige overlast, kan uw verhuurder het wenselijk achten dat u zo snel mogelijk de woning verlaat. Hij kan in dat geval een spoedprocedure ( kort geding) starten waarbij uw verhuurder eist dat hij de woning mag ontruimen.

Als de rechter dit verzoek inwilligt moet u vaak al binnen enkele weken de woning verlaten.

Een ontruimingskortgeding is risicovoller dan een ontbindingsprocedure. Een rechter zal namelijk alleen toestemming tot ontruiming verlenen als hij er voldoende van overtuigd is dat de rechter in de bodemprocedure het huurcontract zal ontbinden. De verhuurder dient derhalve over sterke bewijsmiddelen te beschikken. Tevens dient de verhuurder aan te tonen dat er sprake is van een dringend, spoedeisend geval.

Bodemprocedure na ontruiming

Indien de verhuurder toestemming krijgt de woning te ontruimen dan eindigt hiermee de huurovereenkomst juridisch gezien niet. U dient wel de woning te ontruimen. U kunt vervolgens een procedure starten

waarin u de rechter verzoekt om wederom in de woning te mogen wonen. Heeft de verhuurder de woning inniddels aan een ander verhuurd, dan moet hij u mogelijk een schadevergoeding betalen.

In veel gevallen zal er echter geen nieuwe procedure volgen op het kortgeding en eindigt de huurovereenkomst feitelijk wel.

 

Mocht u een andere vraag hebben over een huurrecht kwestie of bijgestaan willen worden in een gerechtelijke procedure?

Neem gerust contact op met mr. Betül Kahraman.